Kuva suomalaisista ihmisinä, jotka siivoavat, remontoivat ja laittavat ruoan itse työn ohella ja laittavat lapsensa korkeintaan julkiseen päivähoitoon on murenemassa – ainakin näin voisi päätellä siitä, että Suomeen on rantautunut yrityksiä, jotka tarjoavat siivouksen ohessa laajoja kodinhoitopalveluita.
Lempi Kodinhoito ja Curon Helpperi tarjoavat pääasiassa pääkaupunkiseutulaisille asiakkailleen paitsi siivousta, myös esimerkiksi kotiruoan laittamista, lasten ja lemmikkien hoitamista, sekä puutarha- ja pihatöitä.
Molempien yritysten kohdalla toiminta on melko uutta. Lempi Kodinhoito keskittyi ennen tätä kevättä siivouspalveluihin, mutta aloitti laajempien palvelujen tarjoamisen, kun osti Serfinon liiketoiminnan siivouksen ohelle tänä keväänä. Serfino keskittyi siivoamisen lisäksi myös pienremontti-, kokki- ja asiointipalveluihin.
Lempi Kodinhoitoa huomattavasti pienempi Curon aloitti laajojen siivouspalvelujen tarjoamisen puolitoista vuotta sitten. Yritys perustettiin jo 2022, mutta tuolloin ajatuksena oli tarjota sote-alalle kansainvälistä rekrytointia.
”Kollegani olivat molemmat asuneet Singaporessa ja muuttaneet Suomeen koronavuosien jälkeen. Aasiassa kokonaisvaltaiset kodinhoitopalvelut ovat tyypillisiä, ja kollegat olivat Suomeen muutettuaan huomanneet, etteivät pärjää ilman niitä: on kuitenkin lapsia ja töitäkin pitää tehdä. He toivat omat kodinhoitajansa Singaporesta Suomeen. Tästä lähti ajatus, että voisikohan tälle olla enemmänkin kysyntää”, toimitusjohtaja Ringa Tuomikoski avaa yrityksen suunnanmuutosta.
Kansainvälinen rekrytointi on kuitenkin yhä läsnä yrityksen toiminnassa. Suuri osa Curonin työntekijöistä on rekrytoitu Singaporesta.
”Puolentoista vuoden aikana kysyntä on lisääntynyt selvästi. Aloitimme yhdellä työntekijällä ja nyt heitä on 13”, Tuomikoski avaa.
Vaikka Lempi Kodinhoito on yrityksenä suurempi, uusia laajoja kodinhoitopalveluita hyödyntäviä asiakkaita on vielä noin sata.
Siivous, lastenhoito ja ruoanlaitto kysyttyä
Tyypillinen Lempi Kodinhoidon tai Curonin asiakas on joko ikäihminen, joka tarvitsee siivouksen tai ruoanlaiton kaltaisia palveluita voidakseen asua vielä kotona, tai ruuhkavuosia elävä lapsiperhe Espoosta, Kauniaisista tai Helsingistä.
Molempien yritysten kohdalla kodinhoito- ja siivouspalvelut ovat kysytyimpiä ja asiakkaat löytävät siivouksen yleensä ensimmäisenä. Kun siivous on saatu myytyä, samalta luukulta on helppo tarjota muutakin.
”Harva ottaa heti kokin tekemään säännöllisesti viikonlopun ruokia, mutta siivouksesta on helppo jatkaa muiden palvelujen käyttöä”, Lempi Kodinhoidon toimitusjohtaja Leena Meri summaa.
Curonilla sama henkilö hoitaa kaikki tarvitut palvelut ja työtä tehdään päiväsaikaan arkipäivisin, kun taas Lempi Kodinhoidolla kodinhoitaja voi kyllä esimerkiksi siivota, tehdä välipalaa, hakea pyykkejä pesulasta tai viedä pulloja, mutta jos perhe tilaa ruoat kotiin viikoksi, ne tekee kokki, ja remontit hoitaa remonttimies.
Jos siivooja huomaa esimerkiksi, että ilmalämpöpumppu on rikki, hän voi tarjota remontoijan palveluita ja tehdä näin lisämyyntiä.
”Kodinhoitajamme ovat käyntikorttejamme, jotka voivat tilata vaikkapa ilmalämpöpumpun puhdistuksen tai kertoa, että voidaan hakea vaikka lapsi päiväkodista, jos työpäivä venyy”, Lempi kodinhoidon Meri sanoo.
Tapa, jolla toiminta on organisoitu, näkyy myös kysytyimmissä palveluissa. Siivouksen ohella Lempi Kodinhoidolla lastenhoito on yksi kysytyimmistä palveluista, Curonilta kysytään enenevissä määrin ruoanlaittoa.
”Ruokaa laitetaan noin puolelle asiakkaistamme”, sanoo Tuomikoski.
Kysyntä kasvaa keskituloisissa
Vaikka hyvätuloiset asiakkaat hyödyntävät eniten muitakin lisäpalveluja kuin siivousta, yritysten asiakkaissa Tuomikosken ja Meren mukaan yhä enemmän keskituloisia nuorissakin ikäryhmissä.
”En sanoisi, että ihmiset, joiden ei tarvitse miettiä rahaa, olisivat pääasiakassegmenttimme. Näen asiakkaamme ihan normaaleina ’rivitaloasunto Espoossa, neljä huonetta ja keittiö’ -ihmisinä”, Meri sanoo.
”Mutta on myös uraihmisiä, jotka eivät ole vielä perustaneet perhettä. Siinä kohtaa asiakkaat ovat yhä nuorempia.”
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laski vuoden alussa 1600 euroon ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä koskenut korotettu vähennys poistui.
Siihen nähden, että molemmat palveluntarjoajista kertovat keskituloisten hyödyntävän palveluita ahkerasti, on yllättävää, ettei kotitalousvähennyksen leikkaaminen Meren ja Tuomikosken mukaan juuri pienentänyt asiakaskuntaa. Toisaalta kysyntä on kasvusta huolimatta vielä yritysten lukujen perusteella suhteellisen pientä eikä kumpikaan yrityksistä ole vielä yltänyt kannattavaksi.
Vähennyksen jälkeen Curonin palvelu maksaa noin 24–33 euroa tunnissa ja illoilla ja viikonlopuilla on erikoishinnoittelu. Lempi Kodinhoidolla hinnat riippuvat kysytystä palvelusta: kodinhoitopalvelu on 38,81euroa tunnissa vähennyksen jälkeen, kokkipalvelu 45,40 euroa tunnissa, asiointipalvelu 70,84 euroa tunnissa ja remontointipalvelu 55,92 euroa tunnissa. Hinnat koskevat muita kuin ikäihmisten arvonlisäverottomia käyntejä.
Niin Meri kuin Tuomikoskikin kertovat, että lähinnä keskimääräinen käyntikertojen määrä harveni hieman vuodenvaihteessa, kun kotitalousvähennyksestä leikattiin.
”Aluksi kaikki asiakkaamme olivat sellaisia, että käytiin vähintään kerran viikossa, ja osan luona useammankin kerran. Siinäkin mielessä tämä eroaa vähän tyypillisestä siivouspalvelusta”, Tuomikoski kuvailee.
”Vuoden vaihteessa kävi jonkin verran sitä, että palvelua harvennettiin ja ihan kerrottiin syyksi se, että kotitalousvähennyksen myötä joudutaan harventamaan palvelua”, Tuomikoski jatkaa.
Helpottaa erityisesti äitien taakkaa
Lempi Kodinhoito tarjoaa myös asiointipalvelua ja yrityksen työntekijät ovat muun muassa suunnitelleet ohjelmaa lasten syntymäpäiville, vieneet kissaa eläinlääkärille, järjestäneet ylioppilasjuhlia tai jonottaneet lippupalveluista konserttilippuja.
Palvelut helpottavat toki arkea, mutta eikö niitä ole mahdollista kritisoida myös siitä, että asiat tehdään liian helpoiksi – ja että nykyihmiselle voisi tehdä hyvääkin suunnitella työn vastapainona myös ohjelmaa lasten syntymäpäiville?
Curonin Tuomikoski huomauttaa, että tällaisessa ajattelussa unohdetaan se, että kodin piiriin kuuluviin asioihin liittyvä työ ja metatyö jää yleensä usein edelleen yksinomaan perheen äidin harteille.
”Erityisesti perheiden äidin harteille jää oman päivätyön lisäksi suurin osa kotitöistä, perheestä huolehtimisesta ja näihin liittyvistä metatöistä. Tätä on kutsuttu termillä ’second shift’”, Tuomikoski huomauttaa.
”Kotityöt aiheuttavat paljon uupumista suomalaisissa perheissä, ja tähän me haluamme tarjota apua.”